Zilver is een edelmetaal wat zich mag verheugen in een toenemende populariteit onder beleggers. Als beleggingsobject zal het echter altijd in de schaduw blijven staan van grotere broer goud. Het verloop van de goudprijs domineert dan ook de financiële media. Maar zilver is zeker niet minder interessant voor edelmetaalbeleggers.

De zilverprijs wordt meestal uitgedrukt in dollar per troy ounce. Één troy ounce is 31,1 gram. De zilverprijs wordt bepaald door de grootte van vraag en aanbod op de wereldmarkt. Het aanbod komt van verschillende kanten. Een relatief klein deel komt van pure zilvermijnen. Het meeste zilver wordt gewonnen als bijproduct bij het winnen van andere metalen zoals koper, goud, lood en zink. Wanneer de vraag naar koper lood en zink inzakken door een wereldwijde recessie, dan zal het aanbod aan zilver uit deze hoek automatisch mee zakken. Een andere belangrijke bron van zilver is het omsmelten van oud zilver, wat vervolgens weer op de markt wordt gebracht.

De andere factor die bepalend is bij de totstandkoming van de zilverprijs is de vraag naar zilver. Deze vraag komt o.a. van de volgende sectoren: Fabricage van juwelen, fotografie (neemt in belangrijkheid af dor digitalisering), industriële toepassingen en als beleggingsobject in de vorm van zilver baren en zilveren munten. Met name de vraag vanuit beleggers is de laatste jaren enorm gestegen en verklaart dan ook grotendeels de stijging van de zilverprijs.

Zilver wordt 5 dagen per week 24 uur per dag verhandeld. De meeste handel vindt plaats op de beurzen van Londen en New York. In Londen vindt het grootste deel van de fysieke handel plaats. In New York worden met name futures op zilver verhandeld. Deze "papieren" futures handel is veel groter dan de fysieke handel. Iedere zilverfuture heeft een waarde van 5000 troy ounce zilver. Men kan short en long gaan met futures. Iedere dollar die de zilverprijs stijgt of daalt zal de houder van een futurescontract 5000 dollar opleveren of kosten.

Handelen in zilver

De zilverprijs is notoir volatiel en is een stuk beweeglijker dan de goudprijs. Dat maakt zilver aantrekkelijk voor traders. Handelen in zilver is een spannende bezigheid die veel kan opleveren, mits het goed wordt gedaan. De keerzijde is natuurlijk dat er ook veel mee verloren kan worden. Werken met strakke stops is dus het devies. De grootste futuresmarkt in zilver is in New York. Ook particuliere beleggers kunnen daar in futures handelen. Maar u moet er wel flink wat geld voor meenemen. Daarbij is het niet zo geschikt voor beleggers en handeleren met weinig ervaring. Handelen in zilver via een cfd broker is een stuk toegankelijker. Met name Plus500* is hier voor geschikt. Bij deze broker kunt u namelijk nooit meer verliezen dan uw inleg. Wel zo'n veilig idee natuurlijk.

 

*Risicowaarschuwing Plus500: 79% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

  

Profiteren van de oplopende zilverprijs

Maar ook voor beleggers met een wat langere beleggingshorizon is zilver interessant. Deze beleggers hoeven niet veel last te hebben van de volatiliteit van zilver, aangezien ze de tijd hebben om te wachten op een goed verkoopmoment. Beleggen in zilver kan op verschillende manieren. De meest bekende is natuurlijk het fysiek aanschaffen van zilver bij een (online) edelmetaalhandelaar. Maar het is ook mogelijk om fysiek zilver op afstand te kopen en het verzekerd op te laten slaan in professioneel beheerde kluizen in binnen en buitenland. Voordeel hiervan is ook dat u het zilver dan BTW vrij kunt kopen. Goldrepublic is een Nederlands bedrijf die deze service biedt. U kunt er eenvoudig een rekening openen en via een duidelijk online platform direct goud, zilver en platina kopen en verkopen tegen de op dat moment geldende marktprijs. U kunt zelf kiezen of uw edelmetaal wordt opgeslagen in kluizen in Amsterdam, Frankfurt of Zürich. Er worden regelmatig audits uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het goud en zilver ook werkelijk fysiek aanwezig is in de kluizen. Goldrepublic biedt een terugkoopgarantie voor al het bij hun gekochte edelmetaal. Lees meer over Goldrepublic in onze Goldrepublic review.

Beleggen in zilvermijnen

Een andere manier om te profteren van de oplopende zilverprijs, is het beleggen in zilvermijnen. Zoals eerder gezegd, zijn er relatief weinig pure zilvermijnen, maar diegene die er zijn, zijn absoluut interessant voor beleggers. Zilvermijnen reageren vaak met een hefboom op veranderingen in de zilverprijs. De meeste zilvermijnen staan genoteerd aan de beurzen van Toronto, Sidney en Londen. 

Zilverprijs grafieken