De letters CFD in de kleur goud 

Beleggen in goud is altijd al een populaire keuze geweest voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit en een hedge tegen inflatie. Traditioneel vereiste beleggen in goud, het kopen van fysiek goud, zoals munten of staven, maar met de opkomst van financiële instrumenten zoals het Contract for Difference (CFD), kunnen beleggers nu profiteren van goud zonder daadwerkelijk het fysieke metaal te bezitten. In dit artikel zullen we de mogelijkheden en risico's van beleggen in goud met behulp van CFD's bespreken.

Wat is een Contract for Difference (CFD)?

Een CFD is een financieel derivaat dat beleggers de mogelijkheid biedt om te speculeren op de prijsbewegingen van verschillende activa, zonder de activa zelf te bezitten. Voorbeelden van activa waarop kan worden gespeculeerd zijn o.a. aandelen, indices zoals de AEX of de Dow Jones, cryptovaluta zoals Bitcoin en edelmetalen zoals goud en zilver. In plaats van deze activa direct te kopen, sluiten beleggers een contract af met een broker waarin ze akkoord gaan met het verschil in prijs tussen het moment van openen en sluiten van het contract te verrekenen. Als de prijs stijgt, ontvangt de belegger het verschil, maar als de prijs daalt, moet de belegger het verschil betalen.

Voordelen van Beleggen in Goud met CFD's

 1. Toegankelijkheid

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in goud met CFD's is de toegankelijkheid. Je hoeft geen fysiek goud te kopen, wat duur kan zijn en opslagkosten met zich meebrengt. Met CFD's kun je al met een klein bedrag investeren in goud.

 1. Flexibiliteit

CFD's bieden beleggers de flexibiliteit om in te spelen op zowel stijgende als dalende goudprijzen. Dit betekent dat je kunt profiteren van zowel prijsstijgingen als dalingen, afhankelijk van je marktvisie.

 1. Hefboomwerking

Dit is waar CFD's zowel aantrekkelijk als riskant kunnen zijn. Met een hefboom kun je een veel grotere positie innemen dan je kapitaal toelaat. Dit betekent dat kleine prijsbewegingen in goud grote winsten of verliezen kunnen opleveren. Het vergroot het winstpotentieel, maar brengt ook aanzienlijke risico's met zich mee, die we later zullen bespreken.

 1. Geen opslagkosten

Bij fysiek goud moeten beleggers rekening houden met kosten voor opslag, verzekering en beveiliging. Met CFD's hoef je je geen zorgen te maken over deze kosten, omdat je geen fysiek goud bezit.

Risico's van Beleggen in Goud met CFD's

 1. Hefboomrisico

Het gebruik van hefboomwerking in CFD's kan leiden tot aanzienlijke verliezen. Zelfs kleine prijsbewegingen in de verkeerde richting kunnen je kapitaal snel verminderen. Het is essentieel om je bewust te zijn van het hefboomrisico en alleen te handelen met geld dat je bereid bent te verliezen.

 1. Volatiliteit

De goudmarkt kan zeer volatiel zijn. Prijzen kunnen snel en drastisch veranderen als reactie op economische, geopolitieke en marktomstandigheden. Deze volatiliteit kan leiden tot onverwachte verliezen als je niet goed voorbereid bent.

 1. Rente- en financieringskosten

Bij het handelen in CFD's kunnen financieringskosten optreden als je je positie 's nachts aanhoudt. Deze kosten kunnen oplopen en je winst aantasten als je langdurig in goud handelt.

 1. Liquiditeitsrisico

Sommige brokers bieden CFD's aan met beperkte liquiditeit, vooral voor minder gangbare activa. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het openen of sluiten van posities tegen de gewenste prijs.

 1. Regulatoire risico's

CFD-handel is onderhevig aan regelgeving in verschillende landen. Veranderingen in regelgeving kunnen invloed hebben op de beschikbaarheid en de voorwaarden van CFD's in jouw regio.

CFD brokers die handel in goud aanbieden

Om te kunnen handelen m.b.v. het CFD, moet je een account openen bij een gespecialiseerde CFD broker. De meeste CFD brokers bieden alleen de mogelijkheid om te handelen d.m.v. CFD's. Je kan er dus niet direct de onderliggende activa kopen zoals bijvoorbeeld aandelen, ETF's en edelmetalen. De keuze waarin kan worden gehandeld is vaak groot. Zo bieden de meeste brokers handel aan in individuele aandelen, indices, grondstoffen en valuta. De gehanteerde hefboomwerking verschilt meestal per instrument. Deze informatie is over het algemeen goed terug te vinden op de website van de betreffende broker.

Enkele voorbeelden van goede, vertrouwde cfd-brokers die handel in edelmetaal aanbieden zijn:

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Tips voor Veilig Beleggen in Goud met CFD's

 1. Onderzoek en Educatie: Voordat je begint met handelen in CFD's, is het essentieel om de markt te begrijpen en educatieve bronnen te raadplegen. Leer de basisprincipes van technische en fundamentele analyse.
 2. Stel een Budget in: Investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen. Stel een budget in en houd je eraan.
 3. Gebruik Beschermingsmaatregelen: Gebruik stop-loss orders om je verliezen te beperken en take-profit orders om je winsten vast te leggen.
 4. Diversifieer: Handel niet alleen in goud, maar overweeg ook andere activa om je portefeuille te diversifiëren en risico's te spreiden.
 5. Kies een Betrouwbare Broker: Selecteer een gerenommeerde en gereguleerde broker om mee te handelen. Controleer de voorwaarden en kosten van de broker voordat je begint.
 6. Houd het Nieuws in de Gaten: Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de goudmarkt.
 7. Blijf Emotioneel Beheerst: Laat emoties zoals hebzucht en angst je handelsbeslissingen niet beïnvloeden. Volg je handelsplan strikt.

Conclusie

Beleggen in goud met CFD's biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prijsbewegingen van goud zonder fysiek goud te bezitten. Hoewel het aantrekkelijke voordelen met zich meebrengt, zoals toegankelijkheid en flexibiliteit, brengt het ook aanzienlijke risico's met zich mee, vooral vanwege het hefboomproduct. Het is van cruciaal belang om je bewust te zijn van deze risico's en alleen te handelen met geld dat je kunt missen. Door je in te lezen, een handelsplan te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je proberen om op een verantwoorde manier te profiteren van de goudmarkt met behulp van CFD's.