Goudprijs 

Door de geschiedenis van de mensheid heen heeft goud een belangrijke rol gespeeld in de vorm van geld - eerst als ruilmiddel, daarna werd het een waardeopslag en een rekeneenheid. Al het geld was verankerd in de goudprijs, maar met de tijd, met papieren valuta's die de wereldse economieën overnamen en de ineenstorting van het vaste wisselkoerssysteem van Bretton Woods, werd goud onttroond als ruilmiddel en een rekeneenheid.

Hoewel het lijkt alsof goud zijn monetaire rol heeft verloren, is dit glanzende metaal nog steeds het laatste redmiddel van alle regeringen in de wereld, en zijn dominantie overheerst bij elke ongunstige gebeurtenis of uitdaging zoals geopolitieke gebeurtenissen, oorlog, politieke onrust, toenemende inflatie, enz.. Laten we, voordat we in de oneindige geschiedenis van goud duiken, de factoren bespreken die van invloed zijn op de prijs ervan.

1) Centrale bank reserves

2) Amerikaanse dollar (omgekeerde relatie)

3) Inflatie en rentetarieven

4) Vermogensbescherming (goud wordt beschouwd als een "veilige haven")

5) Vraag (sieraden, investeringen en industrieel)

6) Levering (productie en kosten)

7) Geopolitieke factoren 

 

WERELDEVENEMENTEN EN DE GOUDPRIJS

Brits goudstandaard, 1791-1933

In het jaar 1791 werd de goudprijs vastgesteld op $ 19,49 per ounce, maar in die tijd werd zilver ook gebruikt om valuta in te wisselen. In het jaar 1834 steeg de goudprijs tot $20,69 per ounce.

Tot 1933 bleven de Britse goudstandaard en de prijs van $ 20,69 in het spel. Deze waren ook verantwoordelijk voor de grote depressie in 1929 toen de Federal Reserve de rente verhoogde in 1928 en de aandelenmarkten begonnen te crashen.

Bezorgd over de marktverkopen van en door beleggers die papiergeld inwisselen voor de waarde van goud, bleef de Amerikaanse schatkist de rente verhogen uit angst dat het land zonder goud zou kunnen komen te zitten. Deze geleidelijke stijging van de rentetarieven maakte de Amerikaanse dollar waardevoller dan goud en markeerde het begin van het einde van de goudstandaard.

President Franklin D. Roosevelt verbrak de banden tussen goud en de Amerikaanse dollar om de stijgende deflatie en werkloosheid te bestrijden. Het stelde de overheid in staat om meer geld te pompen en de rente te verlagen.

Bretton Woods overeenkomst, 1944

De prijs van goud werd opnieuw beïnvloed toen verschillende landen onderhandelden over de Bretton Woods-overeenkomst en de Amerikaanse dollar tot de officiële wereldwijde valuta maakten.

De prijs van goud werd vastgesteld op de US $ 35.

Geen dollars meer omwisselen voor goud, 1971

President Richard Nixon weerhield de buitenlandse centrale banken ervan hun dollars in te wisselen voor Amerikaans goud. Het was de meest opmerkelijke en gedurfde poging om de dollar van de goudstandaard te verwijderen, d.w.z. het einde van het Bretton Woods-systeem. Nixon deed dit om de fase van stagflatie te beëindigen.

Einde van de koppeling, 1976

De Amerikaanse dollar was officieel losgeslagen, wat de doorgang voor de goudprijs vrijmaakte om zijn grens te doorbreken. Op de open markt schoot de goudprijs omhoog tot meer dan $ 120 per ounce.

Handelaren speculeren en er volgt een recessie, 1980

Als een middel om zich in te dekken tegen dubbelcijferige inflatie, hadden handelaren en investeerders die in goud speculeerden, de prijs van goud opgedreven tot het $594,92 bereikte.

Deze prijs hield niet lang stand, aangezien de rente bleef stijgen en de stijgende inflatie een nieuwe recessie inluidde, en alle edelmetalen veel van hun waarde verloren op de open markt. Het zorgde ervoor dat de goudprijs daalde tot $ 410 per ounce en het werd tot 1996 in dezelfde prijsklasse verhandeld.

Goudverkoop door het Verenigd Koninkrijk, 1998

Groot-Brittannië begon zijn goudreserves te verkopen voor een prijs van $ 256 - $ 206 per ounce. Het leidde ertoe dat de goudprijs naar het laagste punt in 20 jaar zakte.

Washington overeenkomst over goud, 1999

In augustus 1999 nam de marktangst toe toen andere banken (in navolging van Groot-Brittannië) hun goudreserves zouden gaan verkopen; deze paniek duwde de prijzen verder naar beneden naar $ 251,70.

In oktober klom de prijs naar $338, het hoogste punt in 2 jaar nadat 15 Europese centrale banken de Washington Agreement on Gold ondertekenden, die hun verkoop van goud beperkte.

9/11 Terroristische aanvallen, 2001

De aanval van Al-Qaeda op de Verenigde Staten bracht angst over de hele wereld; deze angst deed de goudprijs stijgen met $ 15,50 per ounce, wat een totaal van $ 287 opleverde.

De Verenigde staten vallen Irak binnen, 2003

Oorlog, chaos of andere geopolitieke spanningen worden geabsorbeerd door het goud en de prijzen worden naar het noorden geduwd. In 2003 bereikte de prijs zijn hoogste punt in zes jaar, met een verkoop van $ 365 per ounce.

Goud bereikt de hoogste prijs in 18 jaar, 2005

Met de toenemende geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en het Midden-Oosten doorbrak goud de kritische drempel van $500 per ounce. Goud is een afdekking tegen valutazwakte, economische inflatie en financiële stabiliteit.

Hoogste prijs sinds 1980, 2006

De goudprijs steeg exponentieel en bereikte $ 730 per ounce. Dit kwam o.a. door een zwakke dollar, stijgende inflatie en rapporten van het International Atomic Agency (IAEA) die beweerden dat Iran een uraniumverrijkingsprogramma uitvoerde.

De grote recessie, 2008

Deze recessie werd veroorzaakt door de catastrofale ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Het liet de wereldeconomieën tuimelen, en de goudprijs maakte een recordsprong van $ 90 op één dag. Met het goud dat nieuwe hoogtepunten maakte, daalde de dollar naar het laagste punt in 3 jaar, wat hun omgekeerde relatie weer eens bewees. 

Gevolgen van de economische depressie, 2009

Terwijl de onzekerheid over de wereldmarkten bleef groeien, bleef de vraag naar edele metalen stijgen. Goud brak de 4-cijferige grens van $ 1.000 en bereikte tegen het einde van het jaar $ 1.200.

Wereldwijde stress = een nieuwe recordhoogte voor de goudprijs, 2011

In een toch al verlamde economie kende 2011 een reeks gebeurtenissen die de geopolitieke spanningen verder deed toenemen en de goudprijs verder deed stijgen.

De Arabische lente, de westerse militaire interventie in Libië, de stakingen in Griekenland, de rellen in het Verenigd Koninkrijk, de druk in de eurozone, alles bij elkaar zorgden ervoor dat de goudprijs steeg tot een hoogtepunt van 1921,17 dollar per ounce in september 2011.

 

Quantative Easing, 2012

Het jaar na het hoogste punt aller tijden stond de goudprijs op $ 1.690. Volgens Economen en analisten was deze dip het gevolg van de wens van de Fed om kwantitatieve versoepeling af te bouwen, wat leidde tot paniekverkopen in de markt en wat uiteindelijk de prijs naar beneden bracht.

Einde van de bullrun, 2013

Tegen het einde van 2013 daalde de goudprijs met meer dan 23% en dat betekende het einde van de 12-jarige bull run. Het was de grootste jaarlijkse prijsdaling sinds 1981.

De economie vertoont gezonde tekenen van herstel, geld dat wordt gediversifieerd in andere activa (met name aandelen), en de Federal Reserve die zijn programma voor de aankoop van obligaties schrapte, waren de belangrijkste redenen voor een lagere goudprijs.

Handelen in een range, 2014

Aan de ene kant begon de economie weer aan kracht te winnen en aan de andere kant zette de goudprijs zich voort in een neerwaartse trend en kwam uiteindelijk langzaam tot rust in een smalle range. Goud handelde het hele jaar door tussen de $1.150 en $1.400.

Goud crash, 2015

In 2015 daalde de goudprijs tot 43% lager dan het hoogste punt in 2011.

De langdurige zwakte van de dollar werd langzaam minder - Griekenland sloot een deal voor een nieuwe reddingsoperatie - de realisatie van China's goudreserves (die veel kleiner waren dan eerder werd verwacht) waren allemaal verantwoordelijk voor de daling van de goudprijs. 

Coronavirus pandemie, 2020

Elke economische crisis is een zegen voor edele metalen, met name goud (ook bekend als een "veilige haven voor investeringen"). De goudprijs wordt bepaald door de schaarste van het gele metaal; vandaar dat wanneer de wereldeconomieën het zwaar hebben, de vraag naar goud astronomisch toeneemt, waardoor uiteindelijk de prijs stijgt. Hetzelfde was te zien toen de wereldeconomieën kelderden als gevolg van de Corona pandemie en de goudprijs een hoogtepunt bereikte van meer dan $ 2.000 / oz. En toen de wereld begon te ontgrendelen en mensen hun levens begonnen te hervatten, zakte de prijs terug naar eerdere belangrijke niveaus rond $ 1.700 per ounce.

Conclusie

Wat we kunnen concluderen door naar de geschiedenis van de goudprijs te kijken, is dat de erg prijs cyclisch beweegt. Factoren die de prijs van metalen in 1970 beïnvloedden, zullen niet per se nu nog van kracht zijn, maar de krachten van vraag, aanbod en marktschommelingen zullen altijd aanhouden. En beleggers moeten goed onderzoek uitvoeren voordat ze de markt betreden beginnen met beleggen in dit kostbare en glanzende metaal.