AddThis

AddThis Social Bookmark Button
160 x 600

Sponsored Links

Sponsored Links 2

7 Steps To Win With Logic

Stocks and Indexes

Powered by Share Prices

live spot gold and silver charts

Daily Gold Chart - 24 Hour Intraday Spot Gold Price Chart 24 Hour Silver


Designed by:

Beleggen met CFD'S PDF Afdrukken E-mailadres

Na turbo’s, speeders en sprinters, kunnen beleggers nu ook kiezen voor het CFD (Contract For Difference) om de markt mee te bespelen. CFD’s zijn relatief nieuw op de beleggingsmarkt. In korte tijd zijn de aanbieders van CFD handel als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar wat is een CFD eigenlijk en waar kun je terecht om er in te handelen? In dit artikel probeer ik antwoord te geven op deze vragen.

 

cfdWat is een CFD?

CFD’s of Contracts For Difference zijn beleggingsinstrumenten waarmee, op een eenvoudige manier, kan worden ingespeeld op een stijging of daling van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan een aandeel, index, grondstof of valuta zijn. Het CFD is, net als de Turbo en de Sprinter, een hefboomproduct.

De belegger gaat met het CFD een contract aan met de CFD broker. Hij speculeert daarbij op een opgaande of neergaande beweging van de onderliggende waarde. Het contract kent geen einddatum. De belegger kan het contract sluiten na een paar seconden of na een paar jaar, afhankelijk van zijn doelstelling. Meestal worden CFD’s echter gebruikt voor de wat kortere trades.

Contract For Difference betekend letterlijk contract voor verschil. Hoe het precies werkt is het beste uit te leggen door een voorbeeld:

De belegger opent een CFD long (speculerend op een stijging) met als onderliggende waarde 1000 aandelen ING. De aankoop van de aandelen op de beurs zou de belegger, bij een koers van het aandeel ING van 6,00 euro, een bedrag van 6000 euro kosten. Voor het openen van het CFD hoeft de belegger alleen een bepaald bedrag aan margin op z’n rekening te hebben. Laten we zeggen dat het margin percentage in dit geval 10% is. De belegger moet dan 10% van 6000 euro = 600 euro aan margin op zijn rekening hebben.

Stel nu dat het aandeel ING 60 cent in waarde stijgt naar 6,60 euro. De belegger in aandelen maakt dan 600 euro winst. Op zijn investering van 6000 euro is dat een rendement van 10%.

De belegger in CFD’s ontvangt het verschil in koers van het aandeel ING tussen opening van het contract en sluiting van het contract. Dat is in dit geval 6600 -6000 = 600 euro. De winst voor deze belegger is dus 600 euro. De investering (margin) was ook 600 euro. Dat komt dus neer op een winst van 100%. De hefboom van dit CFD was 100% / 10% = 10. We zien hier dat hoe lager de margin is, hoe hoger de hefboom.

Plus500

Er wordt dus met margin gewerkt. De belegger is tijdens de looptijd van het contract nooit zelf in het bezit van de onderliggende waarde. De broker koopt de onderliggende waarde aan op de beurs en vraagt voor deze investering een rentevergoeding. Deze rentevergoeding wordt per dag verrekend. De vergoeding is samengesteld uit EONIA (European OverNight Index Average) of de EURIBOR (de Europese interbancaire rente) + een opslag (vergoeding voor de broker). Gaat de belegger short, dan ontvangt hij zelf de rentevergoeding.

Het CFD is niet op de beurs verhandelbaar. Het contract wordt aangegaan met de CFD-broker als tegenpartij. In tegenstelling tot het handelen in aandelen, loopt de belegger met CFD’s wel risico bij faillissement van de broker.

 

CFD aanbieders

Er zijn een flink aantal brokers actief die handel in CFD’s aanbieden. Het loont de moeite om de tarieven en de aangeboden diensten te vergelijken. Bij een cfd broker kiezen is het belangrijk om u goed te informeren. Bij veel brokers is het mogelijk om, geheel vrijblijvend, een demorekening te openen. Daarmee kan, gedurende een paar weken en met fictief geld, kennisgemaakt worden met het handelen met CFD’s en met het door de CFD broker aangeboden tradingplatform.

De volgende brokers bieden handel in CFD’s aan:

* risicowaarschuwing: uw kapitaal loopt gevaar

Lees ook de reviews van:

Welke mogelijkheden bieden cfd's?

Het CFD biedt veel nieuwe mogelijkheden aan de particuliere belegger. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om, in een flink aantal onderliggende waarden, 24 uur per dag te handelen. Men is dus niet afhankelijk van de openingstijden van de beurs. Dit is vooral bij CFD’s op valuta en grondstoffen een groot voordeel. Deze worden immers, in tegenstelling tot aandelen die meestal maar aan één beurs genoteerd staan, over heel de wereld verhandeld. Door middel van stop-loss orders en limietorders kan de belegger gebruik maken van deze mogelijkheid om 24 uur per dag te handelen.

Stel bijvoorbeeld dat u wil profiteren van de oplopende goudprijs, maar u wilt voor een maximale prijs van 1200 dollar instappen. De goudkoers schommelt op dat moment rond 1210 dollar en komt gedurende de openingstijd van de beurs niet onder de 1200 dollar. s’Nachts om 3 uur, tijdens de handel in Azië, zakt de goudkoers snel naar 1195 dollar, om daarna even snel weer te herstellen tot boven 1200 dollar. Door een op 1200 dollar gelimiteerde kooporder op te geven kan u op de gewenste koers aankopen terwijl u lekker in uw bed ligt te slapen.

Hetzelfde geldt voor stop-loss orders. Ook die kunnen 24 uur per dag worden opgegeven en uitgevoerd.

Het aantal onderliggende waarden waarin gehandeld kan worden is bij de meeste aanbieders groot. Het omvat vaak verschillende valutaparen, grondstoffen, indices en duizenden aandelen die wereldwijd genoteerd staan.

 

high-roi-profit-investment

 

Voordelen CFD’s ten opzichte van turbo’s

CFD’s bieden meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld een belegging in de onder beleggers populaire turbo’s. Het zijn beide hefboomproducten, maar met het CFD is de belegger veel flexibeler. Voor alle duidelijkheid, de verschillen tussen turbo’s en CFD’s op een rijtje:

  • De turbo heeft een vaste stop-loss die niet aangepast kan worden. Bij het CFD bepaalt u zelf het stop-loss niveau en u kunt het aanpassen wanneer u maar wil en zo vaak als u wil. U kunt dus flexibeler inspelen op de ontwikkelingen in de markt.
  • Bij turbo’s is het aantal onderliggende waarden beperkt. Bij CFD’s loopt het aantal (afhankelijk van de aanbieder) al snel in de duizenden.
  • De turbo noteert op Euronext en kan dus alleen verhandeld worden tijdens openingstijden van de beurs. Voor aandelen die op dezelfde beurs, of een andere beurs met dezelfde openingstijden noteren is dit geen probleem. Maar voor grondstoffen, valuta en aandelen die bijvoorbeeld in de V.S. of het verre oosten genoteerd staan, is het wel een probleem. Als u een turbo long Goldman Sachs in bezit heeft en de koers duikt om 21:00 uur s’ avonds naar beneden, dan is er niets wat u op dat moment aan uw positie kunt veranderen. Het voordeel van het CFD hierin duidelijk. U kunt handelen in CFD’s op aandelen gedurende de openingstijd van de beurs waar ze genoteerd staan.
  • CFD’s zijn relatief goedkoop in vergelijking tot turbo’s. Dit verschilt natuurlijk per broker, maar over het algemeen zijn de aan- en verkoopkosten lager.

Lees meer over de online grondstoffenhandel:

Bent u zelf niet in de wieg gelegd voor trading? Kopieer dan gratis toptraders van over de hele wereld. Lees hoe in het artikel: Top traders kopiëren

 

Currency Charts

EUR USD CHARTS
plus500